U bent hier

Blank teak onderhouden

Blank teak onderhouden

Vind jij dat alles op een gegeven moment een beschermingslaag nodig heeft, dus ook je blanke teak meubels, dan mag je gerust wat meubelolie of woodfix daarvoor gebruiken. Je loopt wel het risico dat je behandelde meubels donkerder worden. Voor blank teak hout is dat wellicht jammer. Je hebt ten slotte niet voor niets blank teak hout genomen. Maak daarvoor zelf de afweging. De meubelolie kun je met een doek eenvoudig aanbrengen op de te onderhouden blanke teak meubels. Probeer de olie even uit op een onzichtbare plek van het meubelstuk. Een ander goed middel om je blanke teak meubels te onderhouden is groene zeep. De teak meubels worden keurig schoon, de groene zeep zorgt voor een beschermlaag en het teak hout verkleurt niet.

Niet behandelen en dan?

Kies je ervoor om je blanke teak meubels niet te behandelen, dan nog blijven ze prachtig. Dit is het grote voordeel van blank teak houten meubels: blank teak onderhouden mag, maar hoeft niet. Komen er toch wat vlekken op de blanke teak houten meubels, dan is het vochtig afnemen van het meubelstuk, of de vlek alleen meestal voldoende. Op een eettafel zul je eerder vetvlekken krijgen dan op een kast. Meestal verdwijnen deze weer vanzelf na een tijdje. Gebeurt dit niet dan neem je een stukje fijn schuurpapier en schuurt de vlek licht en deze verdwijnt. Bij een kast kun je vlekjes krijgen van vingers bij de knoppen van deurtjes en laden bijvoorbeeld. Dit behandel je hetzelfde als de eettafel. Zo houd je de prachtige natuurlijke uitstraling van blank teak hout.

Het onderhouden van de teak meubels

Het onderhouden van blank teak houten meubels voor buiten is net zo eenvoudig als het onderhoud van teak meubels die je binnen plaatst. Buiten zullen de blank teak houten meubels door weersinvloeden een mooi doorleefd karakter krijgen. Het is een prachtig natuurlijk product: blank teak hout. Dus onnodig is het om deze blank teak meubels te onderhouden door ze met dure producten te bewerken. Gewoon een vochtige doek erover heen halen en je bent klaar. Natuurlijk moet dit wel regelmatig gebeuren, denk alleen maar een de vogelpoep die erop komt. Wil je zeep gebruiken, neem dan groene zeep, deze laat meteen een beschermlaag achter, zonder dat je het ziet. Je krijgt geen lelijke onnatuurlijke glans. Bij hardnekkige vlekken kun je deze licht weg schuren met heel fijn schuurpapier. Het onderhouden van blank teak meubels voor buiten is dus echt geen zware klus.

Wel onderhouden of niet onderhouden dat is de vraag?

Het kan dus allebei. Je mag je blank teak hout behandelen met olie, je mag de meubels afpoetsen met groene zeep, of slechts met een beetje water. Jij bepaalt zelf hoe je deze blank teak meubels onderhoudt. Er zit geen gebruiksaanwijzing bij hoe je blank teak hout moet onderhouden. Heb je een keer tijd over, dan vind je het wellicht leuk om je meubels eens af te poetsen, maar nodig is het niet. Geniet er van zoals het blank teak van nature is. Het fijne van dit natuurproduct is dat je telkens je mening mag veranderen. Je kunt je blank teak tuinmeubels bijvoorbeeld jaren achter elkaar niet onderhouden, om daarna toch eens wat meubelolie te kopen en uit te proberen.